“Em sembla molt engrescador trencar esterotips i re-inventar-nos-ho tot a partir dels trocets que quedin de tot el que hagi ressistit l’impacte de la crisi.“
Som en un moment on els capaços d’adaptar-se als canvis ho tenen millor per sortir-se’n que els immovilistes. La crisi s’està mostrant en el seu moment més voraç per la seva persistència i cada dia ens dona una mostra més del canvi que ens proposa. De fet, sembla que hem optat per dir-li crisi al nostre propi destí. Un destí que ens ha dut cap una via morta en molts sentits. I resulta que a la mort del present la preferim anomenar crisi.
N’hi haurà molts que fins i tot s’abraçaran joiosos si s’en surten, si sobreviuen. N’hi haurà que s’hi quedaran també. Però crec que no va només d’això tot plegat. Cal superar-la, avançar-la, cal sortir-ne renovat. No haurà servit de rés si cadascun de nosaltres no fa una reflexió profunda sobre com pot millorar aquest mòn, començant per un mateix. Sento que no ens podem permetre continuar pel mateix camí sense aprofitar per reflexionar si estem en la direcció on podem donar el millor de nosaltres mateixos.
Caldrà que siguem majoria els que haguem intentat aquest canvi respecte als que tan sols hagin sobreviscut per tal que la crisi hagi estat positiva. Si no és així, hi tornarem a ser d’aquí un temps i amb una mica de “sort” només els haurem deixat la propera crisi en herència als nostres fills. I a aquests, si no els deixem incorporat en el seu coneixement que cal ser persones de ment i actitut predisposades i obertes al canvi i a l’adaptació, al seu torn, els deixaran preparada la propera crisi als nostres nets.
M’agrada pensar que no prepararem el camí cap a noves devallades i que a partir d’ara aprendrem a viure amatents a qualsevol indici d’error global amb l’experiència acumulada. Un exemple d’això és la percepció que tinc que la humanitat està començant a resoldre molts dels seus conflictes per una via diferent a la de l’us de la violència. Ho podrem veure en l’evolució de les revoltes iniciades al magreb on tot i la violència inicial , aquest no hauria de continuar més per aquest camí i derivarà en processos democràtics de ressolució del conflicte. Aquests processos a més hauran d’anar avançant necessariament per tota Àfrica. Si tinc un bon pressentiment o no el tinc ja ho dirà el temps.
De la matiexa manera, també hem d’aprendre a viure en el conflicte en tots el àmbits de la nostra vida i de la societat sense que això hagi de suposar cap mena d’infelicitat.
Em sembla molt engrescador trencar esterotips i re-inventar-nos-ho tot a partir dels trocets que quedin de tot el que hagi ressistit l’impacte de la crisi.
Som a punt d’acabar l’any xinès del tigre, en concret demà dia 2 de febrer. Tinc la sort de tenir amics de tots tipus i n’hi ha que en saben força de tot això de l’horòscop xinès. M’han explicat que es veu que això de l’any del tigre és com una mena de renovació global en tots els sentits. Un any on pels que no els agraden els canvis es veu que ho han passat força malament i amb sort, simplement han sobreviscut.
Personalment crec que no soc d’aquests que simplement he sobreviscut i penso que a tots plegats ens convindria celebrar l’any del tigre successivament. Però tranquils, es veu que no torna fins d’aquí a uns 14 anys. A més, demà passat, entrem en l’any xinès del conill,…
Interessant escrit Joan, no et falta raó. Crec com tu que ens equivoquem si pensem que amb petits ajustos tot canviarà. Estem davant d’una transformació o evolució en la majoria dels aspectes que ens envolten.
Em venen al cap moltes coses, com el retard en la jubilació. Sempre he vist de lluny aquest debat doncs a mi la germandat sempre m’ha jubilat als 68 anys, però més enllà del número, no potser que els que vinguin paguin la festa, és el sistema el que falla, no els símptomes. Aquesta immensa piràmide econòmica en la que vivim que es diu capitalisme, no pot continuar de la mateixa manera, doncs s’ha invertit, i el creixement continuo no és possible. Fa poc vaig llegir l’article d’un economista que comentava que els països europeus no s’han de fixar cotes de creixement econòmic com les dels BRIC perquè tenen altres valors que no es poden mesurar, com és la qualitat de vida, les prestacions d’atur, la medicina universal, etc.
Dit això, estaria be començar a pensar com es traduiran els canvis en la nostra professió, en la manera d’exercir-la i en l’arquitectura i l’urbanisme en si. Fa temps que vaig anotant notes en una llibreta que es diu “escenaris per desprès de la crisi”, donant per sentat que jo “sobreviuré”, cosa que darrerament no ho tinc tant clar i m’està començant en angoixar, on vaig anotant tota mena de comentaris respecte al futur, imaginant-me’l, de manera que pugui anar implementant canvis en el present. No estaria malament obrir un debat respecte a això.
En fi, la única cosa que no vull que canviïn és el Barça, que tot segueixi igual!
Una abraçada, David
M'agradaM'agrada
Per cert, no se si n’estàs al cas d’això, però dona per una entrada. És una vergonya. Si això passés a Catalunya, avui en dia, seria un escàndol:
http://www.lavanguardia.es/vida/20110130/54108497898/las-favelas-de-madrid.html
M'agradaM'agrada
És precisament el que volia transmetre amb l’article però generalitzant. Respecte als arquitectes: hem de començar a visualitzar el nostre futur diversificat en més disciplines que en la merament projectual o de direcció. En aquest sentit a l’escola d’arquitectura (al menys a la meva, l’ETSAB) t’inculquen com una mena de segell elitista que des que vaig sortir d’allà he mirat d’anar-me’l treient. Crec que tenim una formació de la qual en podem treure molt de profit en camps denostats pel nostre ram com el mòn de l’empresa, la cultura o la mateixa política.
Bé, el més important és no apalancar-se i no donar mai per guanyat cap partit. Com bé dius, com el nostre Barça sí, que avui a la mitja part ja va guanyant 0-1 a l’Almeria deprés d’haver guanyat aquí 5-0. David, aquesta és la línia a seguir.
Lo que has penjat de Madrid, patètic. Com el Real?.
Salut,
Joan
M'agradaM'agrada
Em sembla molt correcte el teu article i hi estic d’acord. També però penso que hem de començar a debatre quins posicionaments tindrem respecte a la situació que se’ns anuncia (crisis). Jo estic disposat a canviar i a buscar nous models. Però models nous, no vells models ja coneguts amb majors desigualtats. Cal canviar amb uns obejectius, no només per canviar. Avui si mires per tot arreu veus que no canviem, només ens resignem.
M'agradaM'agrada
Jo tinc les meves tesis al respecte Cesc i crec que tot passa sobretot per un parell de canvis que si tothom els portés a terme seria definitiu. No em vull enrotllar massa i en qualsevol cas ja faré alguna entrada més al respecte però aquí n’apunto un parell de raons tan sols:
Un cop assumit que estem en una societat basada en el consum i la transacció de bens, un bon canvi seria que realment tothom fos conscient de la importància que tenen els seus hàbits en aquest sentit i es sentís plenament responsable dels seus “actes de consum”. Quan alguna persona gosa dir allò tant fals per mí de: “es que jo de política no en sé massa”, sempre li replico que amb la bossa de la compra en fa molta de política. No sé si m’explico del tot però n’estic convençut.
Un altre canvi molt i molt important seria que la majoria assumís que està en aquest mòn per mirar de millorar-lo i dediqués una part ni que fòs molt petita a treballar per el que creu. Una mena de responsabilitat social cap a la resta.
Cesc, tu i jo per exemple estem ficats en un moviment que en aquests moments t’haig de dir que m’omple molt com a persona. És realment satisfactori poder treure temps per dedicar a l’experiència de la Consulta de Barcelona per la Independència. Crec que estem aprenent una lliçò de com es fan les coses i de com el poble pot tirar endavant, ja no sense l’ajut, sinò malgrat els impediments que “l’ordre establert” ens estan posant. Et fa creure en la gent.
Bé, ara passen a buscar-me en Guillem i en Jaume perque anem al Nou Camp a recollir més vots i després em quedo a veure el partit. Avui, se m’ajunten dues passions alhora.
Pd: El Barça, una altra raò per creure en les coses ben fetes.
Salut Company!
Joan
M'agradaM'agrada